A Morális Hitel Egyesület Blogja

Teljes Maslow Piramis

Sziasztok!

Nem rég jelent meg egy újabb Bogár cikk, amiben a végén említésre kerül a Maslow féle szükségletek piramisa, amit a motiváció témakörében oktatni szoktak az egyetemeken, főiskolákon.

(Bogár cikk: Trianonnál betiltották Magyarországot)

Ha jól belegondolunk, akkor feltűnhet, hogy Maslow csak az egoista ember szükségleteire állította fel modelljét. Figyelme leragadt korunk emberének megfigyelésénél. Nem is juthatott tovább egy teljesebb emberképhez, hiszen erre semmi nem késztette. Az a meggyőződés vált általánossá az emberekben, hogy az önmegvalósítás a lehető legmagasabb kielégülési szint az ember számára, mely egyben a társadalomnak is a legjobb. Szabadságát minden szinten megpróbálja kiélni, olykor a társadalmi szabályokat is ezzel megváltoztatva. Mostanában kezdjük egyre jobban úgy érezni, hogy itt valami félrement. Ha nem változtatunk valamit radikálisan magatartásunkon, akkor Földünk és az Emberiség belepusztul.

A probléma az, hogy az új kihívásokra válaszul a Maslow Piramisból már semmi újat nem tudunk kihozni. Szükségessé vált a kiegészítése, átalakítása. Mit kezdjünk pl. a rengeteg civil szervezettel, akik áldozatos munkájukkal segítik szűkebb-tágabb környezetüket. Nem mondhatjuk azt, hogy az általánosan értelmezett önmegvalósítást gyakorolják. Itt valami másról van szó. Az emberek mind jobban kezdik felismerni, mennyire felemelő tudásunkat, képességeinket környezetünk szolgálatába állítani. Saját sorsunkra eszmélve tudatosan tesszük a dolgunkat. Ezt is hívhatjuk önmegvalósításnak, de ez már egy magasabb szintű, az ember felettes énjének önmegvalósítása, mely a világgal immáron harmóniában történik, tehát gyógyítólag hat az egyénre és a társadalomra.

A modellt a részemről az elmondottak alapján egy fordított piramissal egészíteném ki, amely az alappiramis csúcsából indul ki. Az önmegvalósítás után következik így egyre táguló perspektívában a ‘környezetünk szolgálata’, majd a ‘nemzet szolgálata’ , ezt követően pedig a még tágabb részben az ’emberiség szolgálata’.  Ha a felső rész is helyet kap lelkünkben, akkor az alsó rész is más megvilágításba kerül. Ilyenkor előfordulhat, hogy a piramis egyik magasabb szintjén dolgozunk úgy, hogy egy alsóbb még nem került kielégítésre. Ha az ember szép fokozatosan tudatosan megélve áttér a teljes modellre, akkor észreveheti, hogy alap szükségleteinek kielégítettsége sokat javul, magyarán boldogabb, teljesebb élet jut osztályrészéül, mivel a világgal összhangba került. Nem egoista vágyait, ösztöneit követve sokkal nagyobb lehetőség nyílik arra, hogy a világ hasson az emberre, és az visszahasson. Az emberiség fejlődése így új minőségekkel gazdagodhat.

Lehet, valami nagyon hasonlót már valaki megalkotott, akkor ez nem nagy újdonság. Arra viszont jónak érzem, hogy elgondolkoztasson motivációnkról egy kicsit.

Üdv: Peti

3 thoughts on “Teljes Maslow Piramis

 1. Henrik

  Kedves Peti!
  Igen, gondolatod a piramis kifordulásáról helyes lehet, mert én is találkoztam már vele évekkel ezelőtt. A zöld bankok, a Damos Alapítvány születésének idején. Azután nekem is szem elől veszett. Jó, ha ápoljuk ezt a gondolatot! Most időszerűbb, mint valaha.
  üdv Henrik

 2. Henrik

  Kedves Peti!
  Én szívem szerint a piramist a következőképp folytatnám felfelé:
  más egyének szellemi javát szolgálni, más egyének lelki javát szolgálni, más egyének testi javát szolgálni, egy közösség javát szolgálni, az emberiség javát szolgálni, a Föld javát szolgálni, a Kozmosz javát szolgálni.
  Mit gondolsz?
  üdv Henrik

 3. KPeti

  Kedves Henrik!

  Tetszik a felépítése. A magam részéről azért nem említettem a Földet és a Kozmoszt, mert úgy érzem azzal, hogy az emberiség javát szolgáljuk egyben a Föld és a Kozmosz javát is szolgáljuk. De itt rezeg a léc, nálam ez már inkább elmélet, mint megélés.

  Üdv:Peti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *