A Morális Hitel Egyesület Blogja

Cantona reflex

Eric Cantona forradalmat hirdetett a bankok ellen.

OK, akkor egy rövid – ideológiai – háttér az indexes cikkhez. 🙂

A kozmoszban rend van. Az emberiségnek van egy RENDes fejlődési menete. A nyílegyenes, a krisztusi, a sílák szerinti, a kétpontköztilegrövidebb stb. arany középút egyelőre nehezen megtalálható a ma emberének, ezért az út mindkét szélén segítők terelnek, vezetnek, árnyékként kísérnek minket. (Valójában éppen az árnyékunkba tudnak belekapaszkodni.)

A társadalmak fejlődése is ezen két erő által hányattatott. Fejlődik a tudat, de az intézményrendszer becsontosít, nem rugalmas, nem alakul hozzá. Hiába tudjuk már mit kellene másképp tennünk, a szokásaink, intézményeink visszatartanak. Vannak, akik előre mennének, változtatnának, de a régiek hívei visszahúzzák. A visszahúzás kétségbe ejti a lelkes haladókat, és az agresszió, az anarchia karjaiba hajtja őket. A kivívott változás azután nagyon fájdalmas, és már mindenki visszacsinálná. Ezért aztán logikus, hogy visszarendeződés következik, de közben azért mégiscsak történt valami. Mint kígyó a bőrét, nem fokozatosan növeszti, hanem amikor kinövi, nagy kínok és veszélyek árán, levedli.

Igen, megvan az elvi lehetőség az evolúciós fejlődésre is a revolúciós helyett. Ha nem vagyunk hüllők.

Ha megfigyeled Cantona arcát, akkor sok mindent megérthetsz… nem annyira az éntudat és a jobbító szándék sugárzik belőle. De hát valakinek ezt a szerepet is kiosztották. Szerintem nemi is tudja, hogy kiket szolgál ezzel a tettével. (A világválságok, háborúk eddig mindig a gazdag-szegény ollót nyitogatták.) Addig az mindenesetre dicséretes, ha valaki a hatalmát, ismertségét ébresztésre használja. Amikor viszont már nem csak ő maga vetíti a gonoszt kívülre, hanem másokat is erre a projekcióra buzdít, kezd sántítani a dolog.

Ha azt mondaná, hogy nem a bankok a gonoszak, hanem MI, betétesek működtetjük ezt az egész rendszert, mi vagyunk a gonoszak, hogy munka nélkül kamatot kérünk a banktól a pénzünkért, ezt hagyjuk de gyorsan abba, és mondjuk meg a banknak, hogy mit finanszírozhat a pénzünkkel, az előbbre mutató lenne, az tetszene!

Amit az elemzők mondanak, az pedig a másik szélsőség. Nagyon veszélyes az emberekbe azt sulykolni, hogy a rendszer megváltoztathatatlan, és tőle függetlenül létező dolog. Ez a legdurvább manipuláció, hazugság. A rendszert mi hoztuk létre, mi működtetjük, és csak mi emberek tudjuk megváltoztatni.

Konkrétan a témához: a bank mérlegéből kiolvasható, hogy betéteseinek hány %-a kell hogy egyszerre elmenjen, hogy gáz legyen belőle. Nem nehéz bedönteni egy bankot, láttunk már ilyet itthon is, elég egy rossz pletyka…

A lényeg a tudatosodás, vagyis hogy aki a nevezett bankokból kiveszi megtakarításait, az hova viszi a pénzét… Van-e olyan hely, ahol tudja mi jön létre a pénze által, vagy erről a felelősségéről lemond, és csak a kamat alapján dönt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *