A Morális Hitel Egyesület Blogja

Közösségi pénzeké a jövő

Napjainkban, amikor már mindenki számára nyilvánvalóak és láthatóak azok a mély és lényegi ellentmondások, melyek a gazdasági rendszerben feszülnek és a közelgő válság szele már nem csak az Eurót, hanem magát az Európai Uniót is megcsapta, a közösség érdekeinek védelme az egyik legfontosabb feladat. Védekezni kell a várható problémák és veszélyek ellen. Ráadásul az ezredforduló egy új precedenst is teremtett a gazdasági visszaesésben és a munkanélküliség soha nem látott növekedésében, valamint abban, ahogyan a termelés növekedését az emberek egyre romló életkörülményei kísérik. Közben a környezeti és a társadalmi leépülés mértéke is példa nélküli. A problémák megoldásában a központi hatalom eszközei sorra kudarcot vallottak és az egész világot megrázó újabb válság jelei már láthatóak. Sem törvényekkel, sem pedig a hatalom más eszközeivel nem lehet már megállítani ezeket a folyamatokat, vagyis nem lehet a siker reményében szembeszállni ezekkel a jelenségekkel.

A szakemberek számára ma már teljesen nyilvánvaló, hogy amit a központi hatalom elrontott, azt csak a helyi közösségek szintjén lehet megoldani és ezért a legésszerűbb ott tenni valamit. Egyértelműen megmutatkozik, hogy jelen pillanatban a problémákra csak a regionális vagy kis közösségi szinten hozott intézkedések tudnak megoldást adni. Ezért be kell látni, hogy csak a duális pénzrendszerek képesek megoldást adni ezekre a problémákra. Ezek a jövő zálogai, mert hatékonyan és egyszerűen tudják kezelni azt, amit a központi hatalom eszközeivel ma már nem lehetett megoldani.

A védekezésnek többféle módja is lehet, de alapja minden esetben az, hogy képesek vagyunk-e megkérdőjelezni a régi berögződéseket. Mert ha igen, akkor létrehozhatunk egy olyan új rendszert, melyben a régi és az új, a globális és a helyi egymással harmóniában van. Azt a rendszert, ami ezt a harmóniát biztosítani képes duális pénzrendszernek nevezik és ebben a nemzeti pénz mellett egy regionális (megyei, térségi, regionális) pénzhelyettesítő eszköz, így egy közösségi pénz is fontos szerepet játszik. Ez nem egy csodaszer, de jelen pillanatban a leghatékonyabb védekezés korunk fenyegető problémái: a pénzügyi és gazdasági rendszer összeomlása, a recesszió, a munkanélküliség, a közösség széthullása és a környezet romlása ellen. A nemzetközi tapasztalatok alapján a duális pénzrendszerek által létrehozott harmóniából olyan gazdasági mozgató erők fakadnak, melyek az azt bevezető térség gazdasági fellendülését hozzák. Egyben ezt tekinthetjük a legjobb védekezésnek a gazdasági és pénzügyi rendszer összeomlásából keletkező veszélyekkel szemben.

Itt néhány linket adunk meg, ahol a helyi pénzekről további információkat szerezhet:
1.) http://scribd.com/helyipenz
2.) http://slideshare.net/helyipenz
3.)http://issuu.com/helyipenz
4.) http://vimeo.com/helyipenz
5.)http://flickr.com/helyipenz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *