A Morális Hitel Egyesület Blogja

Money rules the world, who rules the money?

What is money

Ezzel a címmel rendezte meg immár 4. etikus banki nyári iskoláját július elején Canterbury-ben az Institute for Social Banking, európai etikus bankokat tömörítő szervezet. Ennek üzenete van. Több is.

Mégpedig az első, hogy Európában léteznek etikus bankok, mégpedig az uniós tagállamok több, mint felében, számuk 25 fölött van. Mit is jelent az, hogy “etikus bank”? A jelenlegi társadalmi légkörben első közelítésben ez a szóösszetétel ellentmondásosnak tűnik. Pedig nem feltétlenül az. Az etikus bankok magukat úgy definiálják, hogy “bankok lelkiismerettel”. Ezek a pénzügyi intézmények elsődleges céljuknak nem a profitmaximalizálást, hanem társadalmilag hasznos kezdeményezések megvalósulásának elősegítését tűzték ki célul azok finanszírozásának megteremtésével. Ebből adódóan három lényeges tulajdonsággal bírnak, amely egyedülállóvá teszi őket a mai pénzügyi világban. Ezek a “felelősségvállalás”, az “átláthatóság” és a “fenntarthatóság”.

Második, hogy ezek a bankok gyorsan fejlődnek. Legtöbbjük az utóbbi években 10-20-30%-os éves bővülést ért el folyamatosan. A polgárok egyre többen egyre fontosabbnak tartják, hogy “jó helyen” tudják a pénzük. Azaz tudják minek a finanszírozására használja (pl. megújuló energia, biogazdálkodás, kultúra, oktatás, fenntartható gazdaság, stb…) és mire nem használja (pl. fegyverkezés, szexipar, dohányipar, alkoholipar, környezetszennyező- környezetromboló tevékenységek, emberi méltóságot semmibevevő vállalkozások, stb…) azt a bank. Ezért is jött létre az “Institute of Social Banking”, mert a dinamikus bővülés következtében hiány kezd mutatkozni az etikus bankolás iránt elkötelezett banki szakamberekből.

És végül a harmadik, hogy ezek a bankok egy közösséget alkotnak és segítik egymást, illetve az érdeklődőket az etikus bankolás útján. A nyári iskolán nyitott légkörben tanultunk, vitáztunk, gondolkodtunk, és legfőképp kapcsolatokat teremtettünk egymással. Mert az etikus bankolás alapvető eleme a közösség is. Egymással és az ügyfelekkel is. Ezek a bankok nem elválasztani igyekeznek egymástól a betéteseiket és a hitelfelvevőiket (mint azt a klasszikus kereskedelmi bankok teszik, ezzel egymással ellentétes érdekeket kialakítva). Hanem összekötni igyekszenek egymással őket, hogy mindenkinek a közös érdeke legyen a projektek sikere.

Örömmel látjuk, hogy Magyarországon is elindulóban vannak etikus banki kezdeményezések. A nyári iskola kapcsán megerősödött bennem az a meggyőződés, hogy itthon is létjogosultsága van etikus bank létrejöttének.

 

Rövid írások az etikus bankokról:

Benedikter, Europan Answers to the Financial Crisis: Social Banking and Social Finance, Stanford Program on International and Cross-Cultural Education, 2011.

De Clerck, Ethical Banking(pdf), 2009.

 

A konferencia letölthető előadásai:

http://www.social-banking.org/summer-school/summer-school-2011/downloads/

 

Európai etikus banki szervezetek:

Etikus Bankok Európai Szövetsége (FEBEA), www.febea.org

Intitute for Social Banking, www.social-banking.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *