A Morális Hitel Egyesület Blogja

Letölthető írások

Munkánkhoz kapcsolódó publikus írások gyűjteménye

Rudolf Maas: Cikk a pénzről(doc)
Rudolf Maas: A pénz, mi az tulajdonképpen? c. könyvéből megjelent 1988-ban, Vlg. Freies Geistesleben
Fordította: Scherak Mari 2004. március

Pénz az ember szolgálatában(doc)
Manfred Schmidt-Brabant: A pénz – az ember szolgálatában
Különkiadás a Szabad Közösségi Bank 10 éves fennállásának évfordulójára.
Goetheanum Kiadó, Dornach, 1994 december
Fordította: Láng Tamás

Olajdollár(pdf)
Elemzés az Energy Bulletin-ből.

Drábik János: Új világrend(doc)
Drábik János: Novus ordo seclorum – Az új világrend
Van-e nemzetközileg megszervezett pénzhatalom?

Margrit Kennedy: REGIO COMPLEMENTS EURO(pdf)
New Paths to Sustainable Prosperity.
Az alternatív valuták témája „nagyasszonyának” tekinthető német származású Margrit Kennedy cikke, amit a 2004-ben Bad Honnef-ben „Complementary Currencies in Europe” címmel szervezett konferenciára készített. Alapmű, amely, többek között, a jelenlegi pénzügyi rendszer, a kamat és a kamatos kamat kérdését is megdöbbentő világossággal mutatja be. A cikk második része az euróval szemben lehetséges alternatívát jelentő helyi és regionális valuták kérdését tárgyalja.

How to start? – Workshop(pdf)
How to start interest free banking in EU countries?
A fent említett 2004. évi Bad Honnefben tartott konferencián az előadások mellett kiscsoportos beszélgetések is zajlottak a legkülönbözőbb témákban. Ezek egyike éppen a mi témánkról szólt, vagyis milyen lehetőségek nyílna ma az egyes EU tagállamokban arra, hogy kamatmentes alternatív bankot lehessen alapítani? A lehetőségekről és buktatókról, akadályokról is szól. Nagyon tanulságos. Azt is megtudhatjuk belőle, hogy egyelőre (2004 közepi állapot szerint) a jelenlévők ismerete szerint csupán a svéd és a dán JAK bankok működnek tisztán kamatmentes pénzintézeti formában, bár a GLS is valószínűleg nyújt kamatmentes illetve alacsony kamatú hiteleket is (+ nem fizetnek osztalékot a részvények után). Belgiumban, Németországban, Hollandiában, Írországban (+ kitudja még hol) is működnek hozzánk hasonló körök, akik egy morális hitel intézet kialakításán fáradoznak.

GLS Gemeinschaftsbank(doc)
A brief portrait of the GLS Gemeinschaftsbank eG
Az 1974-ben alapított, antropozófiai ihletettségű GLS bank és a hozzá kötődő alapítvány (1961) és befektetési alapok (1995) működésének rövid, angol nyelvű leírása. Aki bővebben érdeklődik, a www.gls.de web címen bővebb információt is találhat, de csak németül.

Living Economies – YES magazine(doc)
Living Economies Saving Together by Richard Douthwaite. In: Yes magazine. Fall 2002 Issue.
Interjú Oscar Kjellberggel a svéd JAK egyik vezetőjével.

Interest-free banking(doc)
Panel: Why interest-free banking matters?
Egy 2004. évi pozsonyi konferencia munkacsoport anyaga a kamatmentes pénzintézeti működésről. INAISE conference: Social finance in progress. Social Finance and Inclusion in Europe. Bratislava, Slovakia 2-3-4 June, 2004

The case of JAK(pdf)
How interest-free banking works. The case of JAK by Ana Carrie.
Egy hozzánk hasonló ír tanulócsoportból (Feasta’s money group) az egyik tag, Ana Carrie 2001-ben elutazott Svédországba, hogy a JAK bank működéséről tapasztalatokat szerezzen egy hasonló elveken működő ír pénzintézet létrehozásához. Az anyag részletesen és érthetően írja le a JAK működését.

Iszlám bank(doc)
Saját bank kell a muszlimoknak. Barsi Szabó Gergely .Üzleti negyed. 2006. február 7.
A cikk írója annak járt utána, hogy miként működnek az iszlám előírásokat követő bankok és biztosítók. Mint tudjuk, a Korán uzsorának minősíti, s ezért tiltja a kamatszedést, amint egészen a reformációig a keresztény világban is tiltott tevékenység volt. Érdekes meglátni a hasonlóságokat, amit az iszlám “halalnak”, vagyis tiszta tevékenységnek nevez és a között, amit Nyugaton „morális hitelezés” jelszó mögött el akarunk érni.

Capital and credit(doc)
Reordering of Society. Capital and credit. An Essay By Rudolf Steiner. 1919, GA 24.
Egy igazi gyöngyszem. Rudolf Steiner 1919-ben írt értekezése arról, hogy hogyan is nézne ki az egészséges hitelezés. Számos olyan gondolatot tartalmaz, amely megerősíti az általunk megtalált irányt és megfogalmazott elveket, és segíthet a továbblépésben. Egy fontos mondat magyar fordításban: “A hitelezés egészséges rendszere egy olyan társadalmi struktúra meglétét feltételezi, amely lehetővé teszi, hogy a gazdasági értékeket az emberek testi és szellemi igényeinek kielégítéséhez való viszonyuk által határozzuk meg.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *